Interchange station of Agen

Le projet The project favors the pedestrian on a true station esplanade planted with trees, a renewed access to the Gauja footbridge (slope and lift) and a pacified boulevard. The bus terminal and its long canopy stands next to the new interchange building developed near the historical building, with a large glass house facing south and naturally heated. All transport modes are integrated in a constraint space which suggests the imminence of the station district renewal toward the district of Le Pin and its new multiplex.privilégie le piéton, autour d’un réel parvis de gare planté, d’un accès renouvelé à la passerelle Gauja (rampe et ascenseur), et d’un boulevard pacifié. Le pôle bus et sa longue marquise jouxte nouveau bâtiment intermodal qui jouxte le bâtiment historique, flanqué d’une large verrière Sud tempérée naturellement. L’ensemble des modes est intégré dans un espace contraint, qui laisse pressentir le renouveau du quartier de la gare en direction du Pin et de son nouveau multiplexe.

 

FULL PROJECT MANAGEMENT
DATE: 2009-2013
CLIENT: Communauté d’Agglomération d’Agen
PARTNER AGENCIES: Bruno Remoué & Associats (representative), Studio Nemo, Lionel Venturini and Ingérop

WINNER OF 2013 URBAN ART AWARD

 

  • Categories
    Les lieux d’échanges de la mobilité